03 januari 2012

EK Schaatsen in Boedapest - EK wat?

WK 2001 Boedapest (source MTI)
Omdat hier de Europese kampioenschappen allround plaatsvinden zijn deze dagen de ogen van vele Nederlandse schaatsliefhebbers gericht op – of all places – Boedapest. Hier moet een sterk staaltje van sportdiplomatie aan voorafgegaan zijn. Met alle respekt voor de handvol langebaanschaatsers die dit land telt, de werkelijkheid is dat de sport in Hongarije niet veel voorstelt. Eenmaal in de vier jaar, bij de olympische winterspelen, worden de laatste 20 meter van de winnaars van de afstand getoond in het blokje ’sport kort’ en dat was het dan wel. Alhoewel de Hongaarse schaatsbond al sinds het einde van de 19de eeuw bestaat heeft het land maar weinig grote schaatsers voorgebracht. De enige echte Hongaarse wereldkampioen heet Kornél Pajor. Hij werd in 1949 wereldkampioen in Oslo maar besloot daarna niet meer terug te keren naar het toen zeer stalinistische land. De nog altijd kwieke man is intussen 88 en was deze week terug in Boedapest om de gerenoveerde baan te openen. Waarschijnlijk de bekendste schaatsster die Hongarije heeft voorgebracht is oud europees, wereld- en olympisch kampioene Emese Hunyadi, die helaas voor Oostenrijk uitkwam. Velen zullen zich wellicht herinneren hoe goed zij ook bleek te zijn in het achteruit schaatsen tijdens de ereronde.

Al met al is Hongarije dus niet echt een natie van schaatsers te noemen. Niet dat het niet vriest of zo. Het Balaton- of het Velencemeer vriezen vaker dicht dan pakweg de Loosdrechtse plassen. Helaas gaat vorst in dit deel van Europa vaak gepaard met sneeuw. De sneeuw komt ook terecht op het ijs en dat leidt zoals bekend tot gevaarlijk en slecht ijs. Er worden wel baantjes gemaakt, maar die worden hoofdzakelijk gebruikt door jongeren en gezinnen om wat op het ijs te krabbelen in de onmiddelijke omgeving van een koek en zopietent. Van stalen noren, laat staan klapschaatsen, heeft nog nooit iemand hier gehoord, en weinigen wagen zich ver het ijs op (het laatste wordt de mensen via radio en TV ook sterk ontraden).
Kornél Pajor (88) terug in Boedapest

Mocht een gemiddelde Hongaar aan schaatsen denken dan denkt hij in de eerste plaats aan kunstrijden en ijshockey. Hardrijden op de schaats is voor Hongaren in de eerste plaats aan shorttrack, een sport waarin Hongarije enkele niet onverdienstelijke rijders en met name rijdsters heeft.

De paar duizend Nederlanders die tussen 6 en 8 Januari overkomen om de Nederlandse sterren aan te moedigen zullen dan ook vooral meewarig worden aangekeken als ze uitleggen waarom ze eigenlijk gekomen zijn.




Velen zullen de baan waarop het kampioenschap wordt verreden herkennen. Niet veel banen liggen namelijk pal naast een kasteel. Op dezelfde baan werd in 2001 het WK allround  verreden. Het was dat Februariweekend lenteachtig warm in Boedapest (een graad of 17 ) en als gevolg daarvan werden de wedstrijden ’s morgens om half elf gestaakt en pas rond vijfen voortgezet.

Ja, en voor diegenen die zich afvragen wat voor kasteel dat nou eigenlijk is naast die baan: het is het Vajdahunyad kasteel. Het is eigenlijk geen echt kasteel maar een combinatie van gebouwen die in 1896 ter gelegenheid van het duizendjarig bestaan van Hongarije zijn gebouwd. Het kasteel dankt zijn naam aan het opvallende frontdeel, wat gebaseerd is op een gelijknamig kasteel in een voormalig deel van Hongarije wat nu in Roemenië ligt.

Veel plezier bij het kijken en … heya Agóta Tóth (de enige Hongaarse deelneemster van het veld)

1 opmerking:

  1. Goed verhaal, ik hoop wel dat alle bommen opgeruimd zijn!

    "Oud-schaatser Rintje Ritsma heeft in 2001 tijdens het WK allround op de ijsbaan van Boedapest zijn winnende rondjes gereden boven een bom." bron AD 06-01-2012

    Rgds
    WD

    BeantwoordenVerwijderen